Ajinomoto Poland Sp. z o.o. jest częścią japońskiej korporacji Ajinomoto Group specjalizującej się w produkcji artykułów spożywczych i farmaceutycznych. Bazując na know-how rodzimej firmy z Japonii – Ajinomoto Poland Sp. z o.o. rozwija w Polsce asortyment zup i dań instant z makaronem pod markami SAMSMAK, OYAKATA i YUMYUM. Firma jest również producentem marek własnych oraz kluczowych klientów na polskim i europejskim rynku.

Zarząd

Prezes Zarządu

Kenji Abe

Wiceprezes Zarządu

Sergiusz Matusiak

Członkowie Zarządu

Koichiro Sano, Ayumu Kamiya, Yoshiteru Masai

Misja

Przyczynienie się do radosnego i zdrowego życia Europejczyków, poprzez oferowanie smacznych, łatwych w przygotowaniu i innowacyjnych produktów, a także rozwiązywanie społecznych problemów przez wykorzystanie unikalnej wiedzy i technologii.

Wizja

Stać się wiodącą firmą z japońskim rodowodem poprzez dostarczanie smacznych i wysokiej jakości produktów do europejskich konsumentów.


Historia firmy

  1. Biuro Ajinomoto w Polsce

    W 1997 roku w Warszawie powstało pierwsze polskie biuro Ajinomoto Europe Sales GmbH, firmy zajmującej się importem zup instant z firmy Wan Thai Foods Industry Co., Ltd., w Tajlandii, tym samym rozszerzyła się sprzedaż na rynku europejskim.
  2. Polska filia Ajinomoto

    W 1999 roku korporacja Ajinomoto Group została poszerzona o polską filię – Ajinomoto Poland Sp. z o.o., specjalizującej się w dystrybucji zup instant z makaronem na europejskich rynkach.
  3. Zakup udziałów w firmie SAMSMAK Foods

    W 2003 roku firma Ajinomoto Co. Inc. zakupiła udziały SAMSMAK Foods Sp. z o.o. wraz z zakładem produkcyjnym w Małkini Górnej.
  4. Fuzja Ajinomoto Poland oraz SAMSMAK Foods

    W 2004 roku Ajinomoto Poland Sp. z o.o. połączyła się z firmą SAMSMAK Foods Sp. z o.o.  i rozpoczęła własną produkcyjnę oraz dystrybucję zup pod markami SAMSMAK oraz YumYum.
  5. Wprowadzenie marki OYAKATA

    Nazwa OYAKATA, znaczy po japońsku MISTRZ. W 2008 roku marka została wprowadzona na polski rynek. Produkcja zup ramen w kubkach i torebkach obejmowała 5 wariantów smakowych: chicken, curry, miso, soya souce i pork.
  6. Otwarcie drugiej linii produkcyjnej

    W 2016 roku, w fabryce w Małkini uruchomiono drugą linię produkcyjną, zaprojektowaną w Japonii. Nowoczesna linia produkcyjna służy do produkcji zup instant w kubku, dzięki niej zwiększono trzykrotnie wydajności produkcji.
  7. Import zup YUMYUM z Tajlandii, dystrybucja w Polsce

    W 2019 roku na polskim rynku pojawiły się oryginalne, tajskie zupy w torebkach. YUMYUM w trzech smakach: krewetka, kurczak i kaczka, zostały wprowadzone przez Wan Thai Foods Industry Company Limited.
  8. Jubileusz 20 lat Ajinomoto Poland

    W 2019 roku firma świętowała swój jubileusz. W tym czasie przeprowadzono liczne inwestycje w infrastrukturę produkcji i rozszerzono portfolio produktów. W ciągu dwudziestu lat istnienia firma odnotowuje wzrost sprzedaży w Polsce i zagranicą.

Certyfikaty

Celem firmy Ajinomoto Poland Sp. z o.o. jest utrzymanie zadowolenia i zaufania naszych Klientów. Dlatego też szczególny nacisk kładziemy na jakość, bezpieczeństwo wyrobów i troskę o środowisko. Potwierdzeniem tego są uzyskane i utrzymywane certyfikaty według międzynarodowych norm ISO i standardów: